25 Abr Cabanyal Íntim torna a les cases del barri amb més d’una vintena de propostes experimentals

Cabanyal Íntim torna a les cases del barri amb més d’una vintena de propostes experimentals

València, 24 d’abril. En el retorn als seus Orígens, lema d’aquest any del Cabanyal Íntim, el festival ha tornat aquest matí a Casa Montaña per a presentar la programació i novetats de la seua 12a edició, que se celebrarà del 16 al 19 de maig, en una roda de premsa que ha finalitzat amb un aperitiu cortesia del celler i la degustació d’unes postres molt especials: un gelat amb forma d’una de les cases emblemàtiques del barri, batejat com Caba-nyam!, que formarà part d’una de les activitats que oferirà el festival.

 La seua directora artística, Isabel Caballero, va revelar que després del període de pandèmia, “els veïns i veïnes del barri ens han tornat obrir les seues cases per a albergar part de la programació. Una oportunitat única per a gaudir de les arts escèniques més experimentals a l’interior de les llars que són exemple de la vida en el Cabanyal i de les seues diferents realitats”. Volta també al talent i creativitat de Barbiturikills, autora del primer disseny del logo del festival, qui ha confeccionat la imatge d’enguany:  “He tractat de fer un cartell divertit, simpàtic, casolà, de barri, la inspiració del qual sabem d’on procedeix tots els que vam estar en lluita per salvar el Cabanyal de les excavadores i sabem a quina finestra es refereix exactament la imatge. Una imatge que juga amb el que passa dins i fora de les cases, sobre l’espai privat fet públic”, ha explicat Bárbara Sebastián.

El suport incondicional del Teatre el Musical durant aquests anys i en concret el del seu director Juanma Artigot, és un altre dels ancoratges ferms del certamen, que se suma aquesta primavera a la celebració del seu 20 aniversari, des que es va inaugurar com a teatre i es va fer la seua rehabilitació, amb la representació de diversos espectacles: No hay banda, de l’argentí Martín Flores Cárdenas; EsTEM a temps,, resultat del taller de creació teatral des del barri Formatem; i Se respira en el jardín como en un bosque, exercici escènic per a una persona dels catalans El Conde de Torrefiel. “El TEM ha secundat des que es va municipalitzar en 2015 a Cabanyal Íntim, festival amb què coincidim en el seu esperit d’incidir a transformar la societat amb propostes escèniques de qualitat. És un honor donar suport a aquest espai de resistència tan necessari i al qual li desitge llarga vida”, ha assegurat Artigot. El teatre també acollirà la inauguració del festival i la celebració de Territori Performance, “un espai d’experimentació escènica amb les arts més radicals que enguany celebra la seua huitena edició en les entranyes del TEM amb 5 performances duracionals executades per Juana Varela, Aurora García Agud, Xplorateatro i Antonio Portillo”, ha destacat el responsable d’aquesta secció, Jacobo Julio.

Amb Orígens, Cabanyal Íntim presentarà un recorregut escènic i performatiu a través de més d’una vintena de propostes que connectaran amb el barri des de diferents mirades i disciplines. Espectacles creats en la seua majoria ex professo per al festival tenint en compte el lema proposat, el context social, històric i urbanístic del barri.

Amb Bienvenidos a Fuvife (Fundación por la vida y la felicidad), Al Anochecer Producciones estrenarà una distòpia sobre els orígens de la deshumanització en una peça dirigida per Sergio Caballero i interpretada per Helena Font que aprofundix en la gestació subrogada i els límits de la ciència i l’ètica. En De la raó viurem, Isabel Martí, Raquel Piera i Silvia Valero qüestionaran la preservació de les arrels familiars i la seua relació amb la terra amb un text que va participar en el VII Torneig de Dramatúrgia de l’IVC en 2023 en format lectura i que podrà veure’s com a espectacle complet al festival. Els setze s’acostarà també al mateix tema mitjançant les arts escèniques experiencials d’una família molt particular, els Folch Gibert, formada per dos valencians octogenaris que van emigrar a Alemanya i van donar a llum a setze fills. Les riqueses invisibles, la companyia saguntina Teatres de la Llum descobrirà al públic els orígens d’un mestre mecànic mitjançant els objectes que li han acompanyat al llarg de la seua vida. I més enllà dels orígens familiars i en temps en què compartir pis és una manera de viure més per necessitat que per voluntat, Típica Tòpica Cía. explorarà en Omelé el que suposa viure en el mateix espai amb una persona desconeguda.

A solas con el emérito, de Bea Insa & Ángel Mirou, és la comèdia que retornarà als orígens del teatre, però en aquesta ocasió centrant-se en l’espectacle com a mitjà de denúncia i com a eina per a la catarsi de l’espectador que, com un bufó, posa un espill davant i ens mostra qui som i què ens envolta. I una volta als orígens, aquesta vegada als de la poesia, és el viatge que proposaran Jesús Ge y Antonio José Iglesias (Feriafónica) en El Ladrido Suave, un espectacle familiar de música i poesia en castellà que acostarà als més xicotets a l’innovador gènere spoken word. I En vitrina, de la ballarina i coreògrafa Isabel Peña, es preguntarà a través de la dansa i la moda pels orígens de la feminitat, fora de tota estructura, cànon i patrons idealitzats, en un espectacle que es desenvoluparà darrere dels aparadors de dos comerços del barri. La peça, que inaugura la nova secció Íntims a la Vitrina compta amb la col·laboració de l’Associació de Comerciants, Industrials i Professionals del Marítim (ACIPMAR).

El festival oferirà també una sèrie d’activitats paral·leles gratuïtes com a Embestida, una lectura dramatitzada d’autoria internacional, escrita per l’argentí Luis Quinteros i interpretada per actors i actrius valencians; Transformaciones del Cabanyal, una visita guiada per Guiding Architects per un barri que, després d’una llarga i intensa lluita veïnal que el va salvar de la piqueta i posteriors anys de decadència, ha començat a reinventar-se; Producte d’origen, que inaugura la secció Íntim al Mercat, una peça de dansa que desenvoluparà l’alumnat del Conservatori Superior de Dansa de València Nacho Duato en una de les botigues del Mercat del Cabanyal; l’exposició De ficus a ficus que recorrerà el passat del barri a través de fotografies; o Caba-nyam!, en la qual Miguel Hache realitzarà una original i atractiva proposada per a reflexionar sobre la forma en què consumim i vivim a la nostra ciutat, i l’avançament de la qual van poder assaborir i conéixer els assistents a aquesta roda de premsa.                

DESCARREGAR NOTA DE PREMSA EN PDF

Programació i entrades online en: https://cabanyalintim.com/

Fotos Eva Mañez

Premsa Cabanyal Íntim

Marta Borcha

607-982272

prensacabanyalintim@gmail.com

Cabanyal Íntim regresa a las casas del barrio con más de una veintena de propuestas experimentales

Valencia, 24 de abril. En el retorno a sus Orígenes, lema de este año del Cabanyal Íntim, el festival ha vuelto esta mañana a Casa Montaña para presentar la programación y novedades de su 12ª edición, que se celebrará del 16 al 19 de mayo, en una rueda de prensa que ha finalizado con un aperitivo cortesía de la bodega y la degustación de un postre muy especial: un helado con forma de una de las casas típicas del barrio, bautizado como Caba-nyam!, que formará parte de una de las actividades que ofrecerá el festival.

Su directora artística, Isabel Caballero, desveló que tras el periodo de pandemia, “los vecinos y vecinas del barrio nos han vuelto abrir sus casas para albergar parte de la programación. Una oportunidad única para disfrutar de las artes escénicas más experimentales en el interior de los hogares que son ejemplo de la vida en el Cabanyal y de sus diferentes realidades”. Vuelta también al talento y creatividad de Barbiturikills, autora del primer diseño del logo del festival, quien ha confeccionado la imagen de este año: “He tratado de hacer un cartel divertido, simpático, casero, de barrio cuya inspiración sabemos de donde procede todos los que estuvimos en lucha por salvar el Cabanyal de las excavadoras y sabemos a qué ventana se refiere exactamente la imagen. Una imagen que juega con lo que pasa dentro y fuera de las casas, sobre el espacio privado hecho público”, ha explicado Bárbara Sebastián.

El apoyo incondicional del Teatro el Musical durante estos años y en concreto el de su director Juanma Artigot, es otro de los anclajes firmes del certamen, que se suma esta primavera a la celebración de su 20 aniversario, desde que se inauguró como teatro y se hizo su rehabilitación, con la representación de varios espectáculos: No hay banda, del argentino Martín Flores Cárdenas; EsTEM a temps, resultado del taller de creación teatral desde el barrio Formatem; y Se respira en el jardín como en un bosque, ejercicio escénico para una persona de los catalanes El Conde de Torrefiel. “El TEM ha apoyado desde que se municipalizó en 2015 a Cabanyal Íntim, festival con el que coincidimos en su espíritu de incidir en transformar la sociedad con propuestas de calidad. Es un honor apoyar a este espacio de resistencia tan necesario y al que le deseo larga vida”, ha asegurado Juanma Artigot.  El teatro también acogerá la inauguración del festival y la celebración de Territori Performance, “un espacio de experimentación escénica con las artes más radicales que este año celebra su octava edición en las entrañas del TEM con 5 performances duracionales ejecutadas por Juana Varela, Aurora García Agud, Xplorateatro y Antonio Portillo”, ha destacado el responsable de esta sección, Jacobo Julio.

Con Orígenes, Cabanyal Íntim presentará un recorrido escénico y performativo a través de más de una veintena de propuestas que conectarán con el barrio desde diferentes miradas y disciplinas. Espectáculos creados en su mayoría ex profeso para el festival teniendo en cuenta el lema propuesto, el contexto social, histórico y urbanístico del barrio.

Con Bienvenidos a Fuvife (Fundación por la vida y la felicidad), Al Anochecer Producciones estrenará una distopía sobre los orígenes de la deshumanización en una pieza dirigida por Sergio Caballero e interpretada por Helena Font que ahonda en la gestación subrogada y los límites de la ciencia y la ética. En De la raó viurem, Isabel Martí, Raquel Piera y Silvia Valero cuestionarán la preservación de las raíces familiares y su relación con la tierra con un texto que participó en el VII Torneo de Dramaturgia del IVC en 2023 en formato lectura y que podrá verse como como espectáculo completo en festival. Els setze se acercará también al mismo tema mediante las artes escénicas experienciales de una familia muy particular, los Folch Gibert, formada por dos valencianos octogenarios que emigraron en Alemania y dieron a luz a dieciséis hijos. En Les riqueses invisibles, la compañía saguntina Teatres de la Llum descubrirá al público los orígenes de un maestro mecánico mediante los objetos que le han acompañado a lo largo de su vida. Y más allá de los orígenes familiares y en tiempos en los que compartir piso es una forma de vivir más por necesidad que por voluntad, Típica Tópica Cía explorará en Omelé lo que supone vivir en el mismo espacio con una persona desconocida.

A solas con el emérito, de Bea Insa & Ángel Mirou, es la comedia que retornará a los orígenes del teatro, pero en esta ocasión centrándose en el espectáculo como medio de denuncia y como herramienta para la catarsis del espectador que, como un bufón, pone un espejo delante y nos muestra quién somos y qué nos rodea. Y una vuelta a los orígenes, esta vez a los de la poesía, es el viaje que propondrán Jesús Ge y Antonio José Iglesias (Feriafónica) en El Ladrido Suave, un espectáculo familiar de música y poesía en castellano que acercará a los más pequeños al innovador género “spoken word”. Y En vitrina, de la bailarina y coreógrafa Isabel Peña, se preguntará a través de la danza y la moda por los orígenes de la feminidad, fuera de toda estructura, canon y patrones idealizados, en un espectáculo que se desarrollará detrás de los escaparates de dos comercios del barrio. La pieza, que inaugura la nueva sección Íntims a la Vitrina cuenta con la colaboración de la Asociación de Comerciantes, Industriales y Profesionales del Marítimo  (ACIPMAR).

El festival ofrecerá también una serie de actividades paralelas gratuitas como Embestida, una lectura dramatizada de autoría internacional, escrita por el argentino Luis Quinteros e interpretada por actores y actrices valencianos; Transformaciones del Cabanyal, una visita guiada por Guiding Architects por un barrio que, tras una larga e intensa lucha vecinal que lo salvó de la piqueta y posteriores años de decadencia, ha comenzado a reinventarse; Producte d’origen, que inaugura la sección Íntim al Mercat, una pieza de danza que desarrollará el alumnado del Conservatorio Superior de Danza de Valencia Nacho Duato en uno de los puestos del Mercado del Cabanyal; la exposición De ficus a ficus que recorrerá el pasado del barrio a través de fotografías; o Caba-nyam!, en la que Miguel Hache realizará una original y atractiva propuesta para reflexionar sobre la forma en la que consumimos y vivimos en nuestra ciudad, y cuyo adelanto pudieron saborear y conocer los asistentes a esta rueda de prensa.

DESCARGAR NOTA DE PRENSA EN PDF

Programación y entradas en: https://cabanyalintim.com/

Fotos Eva Mañez

Prensa Cabanyal Íntim

Marta Borcha

607-982272

prensacabanyalintim@gmail.com

INFORMACIÓ EN MITJANS



Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On TwitterVisit Us On Instagram